2012. június 8., péntek

Nincs új a nap alatt...

Az egyik craft blogban, amit néha olvasgatok, ezt találtam. Egy chevron nevű minta, amit a designer mint "creative card" ad ki éppen, súlyos dollárokért. Nem állítja, hogy az ő új mintája, csak egy pillantnyilag népszerű minta egyszerű leírása ez a hogyan és mikéntről, végülis.
Ugyanakkor ez egy régesrégi minta, amit nem ő talált ki. Nekem nincs bajom azzal, hogy ő ebből mégis pénzt csinál, hiszen megvarrta a mintadarabot, megcsinálta a leírást, kinyomtatja, kiszállítja, stb., de már régóta halálosan bosszant a hazai és külföldi neten időről időre egyaránt fellángoló vita arról, hogy 'de ez az én mintám és ne másold, nem tisztességes, lopás, kérj engedélyt', stb. Szerintem ebben a mai globalizált világban, amikor mindenki mindenfelé szörfölhet a neten és láthat mindenféle mintákat, egyszerűen nincs olyan, hogy ez az enyém. Mert ha én meglátok egy mintát, táskát, ruhát, babát, akármit fényképen valahol, ami megtetszik és kép alapján meg tudom varrni, akkor nyugodt szívvel meg is teszem, és nem fogok engedélyt kérni a "tulajdonostól" erre, és nem, nem érzek lelkiismeretfurdalást akkor sem, ha azért varrom meg, hogy utána netán eladjam a tárgyat. Ö megtervezte, megcsinálta, feltette a netre, azaz közkinccsé tette valamilyen szinten, hogy elbüszkélkedjen vele, én meg vagy megvarrom a magam feje után, vagy nem. De nem fogom megvenni a mintáját, ha anélkül is boldogulok.Arról nem beszélve, hogy simán elképzelhető az is, hogy valaki megtervezi, megvarrja ugyanazt mondjuk Alaszkában vagy Indiában vagy Új-Zélandon, amit én vagy Pircsi-Marcsi-Karcsi-Jane-Jules-Pierre-Olga-akárki megvarr másutt a világon. Akkor most kié a minta? Ki lopta kitől?
Eleve a foltvarrásban nagyon nehéz olyat tervezni, ami nem szerepelt volna már a prérin szekereken utazó asszonyok repertoárjában, vagy ne azon alapulna nagyon pici változtatással, biztos vagyok benne, hogy ez a chevron minta is jó öreg, most akkor valamelyik pioneer asszony déd-ük-szép-unokája jelentse be az igényét rá, hogy ez az ő őse mintája és kéri a jogdíjakat?!?!


Én is megvarrtam magam kitalálva ugyanezt, nem is olyan régen - akkor??

1 megjegyzés:

BORI írta...

Teljesen jó az okfejtésed. Ezért nem szeretem, amikor nem engednek valamit lefotózni se külföldön, se a közös varrásokon.Hiszen az a tapasztalatom, mindenki változtat a mintán a saját gusztusa szerint.Úgy, mint amikor a háziasszonyok receptet cserélnek és picit a saját ízlését teszi a süteménybe.... :)